Transport door de jaren heen

Zowel mensen, spullen als dieren moeten wel eens van A naar B. Tegenwoordig is het heel normaal om de auto te nemen, op de fiets te stappen, te treinen, het vliegtuig te pakken of als brenger je bestelbus in te stappen. Maar hoe was dit vroeger? En hoe zijn deze voertuigen tot stand gekomen? Hier een kort overzicht van transport door de jaren heen:

4000 v.Chr
Paarden en ezels werden gebruikt om zowel mensen als spullen te vervoeren.

3000 v.Chr
De uitvinding van het wiel, wat heeft betekent voor het vervoer door de jaren heen. Vlak daarna werd paard & wagen uitgevonden. Dit vervoersmiddel was nog populair onder verschillende beroepsgroepen tot ongeveer 1970 bij bijvoorbeeld boeren en bakkers.

1662
De eerste busmaatschappij werd opgericht in Parijs door Blaise Pascal. De “bussen” werden door paarden getrokken en er konden 8 passagiers mee. De eerste officiële buslijn liep van Luxembourg naar Porte Saint-Antoine. Helaas werd door het Parijse parlement een restrictie opgelegd waarbij arme mensen en soldaten verboden werden op de omnibussen. Dit zorgde ervoor dat het netwerk na 15 jaar al moest stoppen. Pas 150 jaar later verscheen er een nieuw openbaar vervoerssysteem in Parijs.

1783
De uitvinding van de luchtballon. Op 19 september werden de eerste passagiers vervoerd, namelijk een schaap, een haan en een eend. Ze stegen op in Versailles en maakte een rit van 8 minuten, 3,5 km ver. De ballon was beplakt met behang. Een maand later maakten de eerste mensen, 2 Fransozen de eerste luchtreis.

1790
De loopfiets werd uitgevonden. Aanvankelijk zonder trappers en rem, waarbij je je met je voeten moest afzetten op de grond, maar al snel werd de fiets verder ontwikkeld. Het balanceren was een lastige opgave en daarom werd er daarna vooral geëxperimenteerd met drie- en vierwielers. Pas in 1865 werd de voorloper van onze huidige tweewiel fiets ontwikkeld: de vélocipède.

1804
De eerste stoomlocomotief maakte een proefritje in Wales. Deze reed zo langzaam dat je hem rennend goed bij kon houden. In 1830 reed de eerste locomotief met een snelheid van 50 km per uur over de eerste spoorlijn van de wereld. In Nederland werd de eerste spoorwegverbinding geopend tussen Amsterdam en Haarlem, in 1839.

1832
De introductie van de eerste (paarden)tram in Manhattan, New York. De rails waren toen 15 cm hoog. Pas later in 1852 werden de groefrails uitgevonden.

1885
De eerste auto werd gebouwd. De auto werd al snel doorontwikkeld. Een tijdje later werd er aan de achterzijde van een personenauto een laadruimte “geplakt”. Zo ontstond de eerste versie van een bestelbus. Een van de eerste voorbeelden hiervan zijn de besteleend en de Citroën AK400 (zie afbeelding).

1895
De bromfiets werd uitgevonden. Pas na 1950 werd dit vervoersmiddel op grote schaal gebruikt.

1903
In 1891 ging het eerste zweefvliegtuig al de lucht in, in 1903 het eerste gemotoriseerde vliegtuig. “The Flyer” werd gebouwd door de Gebroeders Wright.

Wat wordt het volgende vervoersmiddel?
Volgens Elon Musk de Hyperloop, een lange buis met een zeer lage luchtdruk, waarin vacuümcapsules je van de ene naar de andere stad brengen. Momenteel zijn er onderhandelingen om een 5km lange testbaan in Flevoland aan te leggen. De Hyperloop is bedoeld voor lange afstanden tot 1000km en het huidige snelheidsrecord ligt op 384 km/uur. De maximumsnelheid die behaald moet gaan worden moet rond de 1200 km/uur gaan liggen. Ook zelfrijdende auto’s zijn in ontwikkeling. Zowel autofabrikanten als tech bedrijven zijn volop aan het ontwikkelen op dit gebied. Het Amerikaanse onderzoeksbureau IHS stelt dat rond 2035 zeker 54 miljoen autonome voertuigen rondrijden.

Meer lezen
Goed plannen = veel brengen
Tip! De juiste manier van tillen

Jouw transport
Ook iets vervoeren? Bekijk op onze website meteen de prijs voor jouw transport.

Bekijk de prijs