Koerier Jan is het gelukkigst onderweg

Koerier Jan is een van de meest actieve koeriers op het platform. We hadden het geluk hem enkele vragen te mogen stellen.

Hee Jan! Vertel eens iets over jezelf.
“Ik ben Jan, 62 jaar oud, woonachtig in de omgeving van Amsterdam en al sinds 25 jaar koerier. Sinds 2015 ben ik ZZP’er. Daarvoor was ik nog in loondienst, maar omdat ik al zo lang hetzelfde deed ging ik toch even om me heen kijken: wat wil ik nou? Mijn werkgever wilde op dat moment ook met ZZP’ers gaan werken, dus het kwam goed uit. Had ik 20 jaar geleden al moeten doen, als je het mij vraagt.”

Hoe kwam je dan zo bij Brenger terecht?
“Ik weet het nog heel goed, het was op 22 maart 2018. Nu 16 maanden later zit ik bijna op de 400 afgeleverde opdrachten.”

Ha! De mooiste dag van je leven dus.
“Ja, zoiets, haha. Mijn vriendin had iets op Marktplaats gezet wat ik wilde nakijken. Per toeval stond toen daaronder dat Brenger het zou bezorgen voor 41 euro. Ik klikte op de link en van het een kwam het ander. Ik ben altijd op zoek naar werk, als ik tijd heb tenminste, en dus heb ik me keurig aangemeld. Op donderdag 22 maart had ik mijn eerste rit al te pakken: een koelkast van Barendrecht naar Rotterdam. Er moest nog een hoop gebeuren hoor, de website stond nog in de kinderschoenen.
Ik moet vaak in de buurt van Den Haag zijn dus op de route tussen Amsterdam en Rotterdam kan ik mooi iets meenemen. Iemand die de mooie karweitjes uitzoekt ben ik wel hoor: voor komen rijden, inladen, van A naar B brengen en weer door! Bankje, tafeltje, stoeltje, zeg ik altijd.”

Je lijkt heel vrolijk. Wat vind jij leuk aan koerier zijn?
“Zo lang als ik mijn rijbewijs heb zit ik al op de weg. Het is het met mensen in contact komen, altijd andere routes rijden, wat het mooi maakt. Geen rondje rond de kerk, zoals ik het noem. Je komt op plaatsen waar je nog nooit was geweest, plekken die ik alleen van de bosatlas ken. Het is al sinds ik jong was mijn grote passie, mijn vader deed ook altijd dit soort werk.
Ik ben een buitenvogel, mij moet je niet binnen zetten, dan sterf ik af. Het kunnen lange dagen zijn, van half 3 ‘s ochtends tot 6 in de avond en vaak nog iets later. Maar als je lol hebt in je werk maakt dat niet uit. Voor volgende week maandag en dinsdag heb ik al een mooie route gemaakt.”

Je lijkt er nu al zin in te hebben!
“Ik heb echt lol in mijn werk, dat scheelt. Het is zelfs zo aanstekelijk dat ik als ik privé wegga ook nog wel eens iets meeneem. Vorig jaar ging ik een weekendje naar Valkenburg: toen heb ik een tafeltje van Valkenburg naar Naarden meegenomen op de terugweg hoor.”

Kun je het niet laten?
“Nee hahaha, ik vind het heel leuk. En dat komt meestal wel weer terug in de bedankjes van de mensen. Ik ben ook wel eens te enthousiast met het inplannen van tijden daardoor. Ik probeer altijd zo krap mogelijke tijden door te geven, dat vinden mensen fijn en dan hoeven ze niet lang te wachten. Maar soms vinden ze het dan juist vervelend dat ik dan iets later ben. Ruimere tijden doorgeven is daarom beter, dan kom je in ieder geval op tijd. Mijn klanten probeer ik altijd zo goed mogelijk op de hoogte te houden van waar ik ben: als ik in de file sta dan laat ik ze dat weten, en dat kan altijd gebeuren. 9 van de 10 mensen vindt dat dan gelukkig niet erg”.

Hoe bied jij nog meer goede service?
“Nou je moet natuurlijk wel klantvriendelijk zijn, die mensen betalen ervoor. Goede afspraken maken, en altijd goed communiceren. Als je met een boos gezicht ergens binnenkomt sta je al 1-0 achter.”

Laatste vraag: wat is de mooiste rit die je via Brenger hebt gedaan?
“Vorig jaar in juli was het de heetste dag van het jaar. Ik was toen benaderd om een spiegel voor een kennis in Groningen op te halen. Die rit alleen was natuurlijk niet rendabel, dus heb ik van zondagmiddag tot maandag besteed om een mooie rit samen te stellen. Van Maassluis naar Arnhem via Velp naar Groningen, daar 4 klanten, boven Groningen iets ophalen, onderweg het een en ander afgeleverd, en op de terugweg naar Amsterdam weer vanalles afleveren. Zo had ik wel iets van 7 opdrachten uitgevoerd en het beste was dat ik de hele dag in de airco heb gezeten. Het begon als een geintje, maar was zo leuk om samen te stellen. En ook nog een leuke verdienste!”

Denk jij er ook over koerier te worden? Kijk dan eens op Word Brenger-pagina voor meer informatie.